Painonnosto

Painonnosto

Painonnosto on erittäin suosittu urheilumuoto kaikkialla maailmassa. Suomessa painonnostoa on harrastettu pitkään ja laji saa jatkuvasti uusia ystäviä. Painonnostajat noudattavat proteiinipitoista ruokavaliota parempien suoritusten aikaan saamiseksi ja syövät terveellisesti oman räätälöidyn ravinto-ohjelman mukaan.

Painonnostossa kilpailija nostaa molempien käsien avulla painavia tankoja levypainoineen ylös aivan suorille käsille. Kilpailuissa käytetään kahta erilaista tekniikkaa, eli työntäen ja temmaten. Voittajaksi valitaan luonnollisesti kaikkein suurimman yhteistuloksen nostanut henkilö. Painonnosto on myös tunnettu olympialaji. Voimannosto on sisarlaji painonnostolle. Voimannoston nostomuotoja ovat maastaveto, penkkipunnerrus ja jalkakyykky.

Kesällä voimailua voi harrastaa vaikka oman terassin tai huvimajan rakentamistalkoissa työskentelyn ohessa. Kaikista materiaalivalinnoista vastaa suomalainen, aito puutavara nettikaupassa byggmax.fi.

Painonnoston historia

Olympialajina painonnostoa on harrastettu pitkään, eli jo 1800-luvulta alkaen.

Ensimmäisen kerran painonnosto oli olympialajina Ateenassa vuonna 1896, mutta vasta Antwerpenin olympialaisista lähtien, eli vuodesta 1920 asti se on ollut säännöllisesti olympialaji. Suomen Painonnostoliitto on perustettu jo kauan ennen sotia, eli vuonna 1934.

Painonnostokilpailut

Painonosto lajina sopii sekä miehille että naisille. Painonnostokilpailuihin pitää harjoitella säännöllisen aikataulun ja oman ohjelman mukaan, mutta sairaana ei saa milloinkaan harjoitella. Eräs tunnettu rajoitus painonnostossa on ja se on korkea verenpaine. Henkilöiden, joiden verenpaine on yli 160/100, pitäisi harrastaa voimailua vain lääkärin valvonnassa koittaen saada verenpaineet samalla laskemaan normaalille tasolle ennen painonnostoharrastuksen aloittamista.

Kilpailijat jaetaan kilpailuissa aina oman kehonpainon mukaan eri painoluokkiin. Kilpailulajit ovat työntö ja tempaus. Olympiakisoissa painoluokkia on seitsemän sekä miehille että naisille. Kilpailijat käyttävät apunaan nostovöitä ja nostokenkiä. Kisoissa jokaisen kilpailijan yhteistulos ratkaisee hänen sijoituksensa.

Painot täytyy pitää ylhäällä hyvässä tasapainossa ja etukäteen säädetyn vähimmäisajan. Tuomareita on paikalla aina vähintään kolme, mutta ainakin kahden tuomarin pitää olla yhtä mieltä suorituksen tasosta, jotta se hyväksytään. Molemmat nostolajit vaativat aina kolme suoritusta. Jos useampi kilpailuun osallistuva saa saman tuloksen, voittaja on suorituksen ensimmäisenä tehnyt painonnostaja.

blacky