Painonnosto harrastuksena

Painonnosto harrastuksena

Nykyisin monet fitness-lajit ovat nostaneet suosiotaan. Monet käyvät crossfit-saleilla ja naiset kisaavat bikini-fitness kisoissa. Muutoinkin terveelliset elämäntavat ovat suosiossa.

Perinteinen painonnosto on erittäin hyvä ja monipuolinen harrastus. Monet saattavat mieltää painonnoston isojen miesten lajiksi, jossa hikoillaan rikkinäisissä verkkareissa tunkkaisessa ja hämärässä salin nurkassa. Tämä on kenties joskus 80-luvulla ollutkin vielä realismia, mutta nykypäivänä tilanne on täysin toinen. Kuntosaleilta löytyy yleensä hyvät välineet perinteistä painonnostoa varten, ja tilat ovat valoisat ja avarat.

Lisäksi markkinoilla on myös paljon mukavannäköisiä ja -tuntuisia vaatteita ja varusteita harrastamiseen. On paljon mukavampi urheilla oikeasti hyvissä kamppeissa, kuin vanhoissa puhki kuluneissa verkkareissa. Jos uudet treenivarusteet osoittautuvat liian kalliiksi, niin Freedomrahoitus.fi voi olla hyvä vaihtoehto etsiä sopivaa rahoitusratkaisua.

Kuningasliike, maastaveto

Tämä liike on kaikkien liikkeiden kuningas kuntosalilla. Jos olet vasta-alkaja tai vaikka jo kokeneempikin treenaaja, niin tämä liike kannattaa pitää saliohjelmassa. Maastaveto harjoittaa koko kropan lihaksistoa paremmin kuin mikään muu yksittäinen liike.

Maastaveto vaatii alakropalta paljon, koska jalkojen lihasten tulee olla kunnossa. Lisäksi selkä ja vatsa pitää olla jännitettynä liikettä tehdessä. Hartiat, niska ja käsien lihakset joutuvat myös koville tässä liikkeessä. Maastavetoa kannattaa aloittaa tekemään suhteellisen pienillä painoilla, koska tekniikka on tässä liikkeessä kaiken a ja o. Jos laitat liian suuret painot heti alkuun, ja alat sitten kiskomaan painoja ylös väkisin, niin todennäköisesti loukkaat vain itsesi, ja joudut olemaan salilta pois viikkotolkulla.

Kun olet oppinut maastavedon tekniikan hyvin, niin voit alkaa lisämään painoja pikkuhiljaa. Tämä liike on siitä hyvä, että kehitystä tulee yleensä suhteellisen nopeasti. Ensimmäisten kertojen jälkeen paikat voivat olla hieman jumissa, varsinkin jos et ole treenannut kovaa aikaisemmin. Venyttely ja kehonhuolto kuitenkin yleensä auttavat.

Kyykky, paras liike jaloille

Toinen liike, joka ehdottomasti kannattaa pitää omassa saliohjelmassa, on jalkakyykky. Monet treenaajat saattavat suosia yläkropan treenaamista. Tätä tapahtuu erityisesti monilla miehillä. Halutaan leveät hartiat ja isot hauikset, joten jalkojen harjoitus unohtuu. Jalat ovat kuitenkin vähintään yhtä tärkeät kuin yläkroppakin. Lisäksi monet liikkeet vaativat myös jalkojen lihaksia, vaikka yläkroppaa treenaisitkin. Voi käydä jopa niin, että yläkroppa ei kehity tietystä pisteestä eteenpäin, mikäli et ole treenannut jalkoja riittävästi. Monet kokeneet kuntosaliharrastajat ja kuntovalmentajat sanovatkin, että treenaa yläkroppaa todella kovaa ja jalkoja vielä kovempaa.

Tämäkin liike on syytä aloittaa suhteellisen pienillä painoilla. Aina kun tehdään jokin liike vapaapainoilla, on olemassa suuri riski loukkaantumiseen mikäli tekniikka ei ole kunnossa etkä ole varma mitä teet. Aloita siis hieman pienemmillä painoilla, kuin mitkä tuntuvat sopivilta. Ja huolehdi että teet liikkeen puhtaasti ja rauhallisesti. Riuhtominen ja kiirehtiminen eivät yleensä tuota hyvää lopputulosta missään liikkeessä.

Penkkipunnerrus, hyvä yleisliike

Penkkipunnerrus on hyvä liike yläkropalle. Se harjoittaa hyvin hartioita, rintalihaksia ja käsivarsien lihaksia. Tämä ei kuitenkaan ole niin välttämätön liike kuin kaksi ylempänä mainittua, koska yläkropalle on paljon muitakin hyviä liikkeitä. Tätä liikettä kuitenkin pidetään perinteisessä painonnostossa arvossa, joten jokaisen on hyvä tutustua tähän liikkeeseen.

Tämäkin on syytä aloittaa pienillä painoilla, koska vaarana on että jäät tangon alle, mikäli laitat liian suuret painot. Yleensä tähän liikkeeseen pyydetään joku varmistamaan, jos olet jo kokeneempi treenaaja ja teet sarjaa maksimipainoillla.

blacky