Mitä kaikkia välineitä painonnostossa käytetään?

Mitä kaikkia välineitä painonnostossa käytetään?

Painonnostossa tärkein väline on tietysti levytanko. Sen mitta on miehillä 220 cm ja halkaisija 28 mm, jolloin tangon kokonaispaino on 25 kg ilman levyjä. Naisilla levytangolla on mittaa 201 cm halkaisijan ollessa 25  mm, jolloin tanko painaa 20 kg ilman levyjä. Sekä miehillä että naisilla tankoon lisätään painoksi haluttu määrä levyjä, joiden painot ovat 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 5, 10, 15, 20 ja 25 kg. Painoa asetetaan kummallekin puolelle yhtä paljon
.

Painonnostossa on mahdollista käyttää hyödykseen monenlaisia eri varusteita, joiden tarkoituksena on tehdä lajista mahdollisimman turvallinen nostajan kannalta. Yleisesti ottaen lajia ei pidetä vaarallisena, mutta koska siinä esiintyy äkillisiä liikkeitä ja raskaita painoja, on hyvä hyödyntää kaikki sallitut välineet. Tietyt varusteet tukevat painonnostajan kehoa ja niiden avulla on tarkoitus ehkäistä erilaisia loukkaantumisia kuten Venähdyksiä tai revähdyksiä. Seuraavaksi käydään läpi keskeisimmät asiat varusteiden osalta.

Mitä vaatetukseen tulee, on painonnostossa kilpailevalla useimmiten yllään yksiosainen ja ihonmyötäinen hihaton puku. Sen alle voi halutessaan pukea myös T-paidan, mikäli kokee sen mukavammaksi. Usein esimerkiksi kansainvälisissä kisoissa painonnostajan puku on väritykseltään hänen edustamansa maan värien mukainen muiden tunnusten ohella. Painonnostajan on syytä kiinnittää huomiota myös sopiviin kenkiin. Painonnostajan kenkien tulee antaa rutkasti tasapainoa jaloille noston aikana, joten niiden täytyy olla pitävät, tukevat ja napakat. Vaatetuksen ja kenkien lisäksi painonnostaja käyttää nostonsa aikana painonnostovyötä, jonka suurin sallittu leveys on 120 millimetriä. Painonnostovyö asetetaan alaselän ympärille ja sen tarkoituksena on antaa selälle ylimääräistä tukea raskaan suorituksen aikana. Vyön lisäksi monet painonnostajat käyttävät mielellään ranne- ja polvisuojia. Ne ovat eräänlaisia teippejä, jotka kääritään ranteiden tai polvien ympärille tuomaan tukea sekä myöskin suojelemaan niveliä äkkinäisten liikkeiden aikaansaamilta vaurioilta. Jotkut käyttävät teippien sijaan polviensa suojana eräänlaisia polvien päälle asetettavia suojuksia.

blacky