Naiset ja painonnosto

Naiset ja painonnosto

 

Jos käyt katsomassa lähistöllä olevan kuntosalin tarjontaa ja tarkkailet ympärillesi, tulet huomaamaan muutoksen salikulttuurissa verrattuna esimerkiksi muutaman kymmenen vuoden takaiseen. Nykyään naiset eivät salilla käydessään vietä aikaa pelkästään aerobic- ja tanssitunneilla tai kuntosalilaitteissa, vaan heitä näkee yhtä lailla myös punttisalilla. Suuri muutos on tässä tapahtunut kuitenkin vasta aivan hiljattain, sillä siinä missä vuonna 2011 alle prosentin naisista arvioitiin harrastavan painonnostoa, on laji lisännyt selkeästi kiinnostusta etenkin naisten keskuudessa ja voidaan jo puhua jonkinlaisesta trendistä. Nykyään yhä useampi nainen siirtyy saliharrastuksensa myötä painonnostoon.

Nyt on kulunut jo neljännesvuosisata siitä kun järjestettiin naisten ensimmäinen kansainvälinen kilpailu painonnostossa. Sydneyn olympialaisista vuonna 2000 lähtien naiset ovat osallistuneet myös naisten painonnoston olympialaisiin. Vuonna 2016 Rion kesäolympialaisissa juhlittiin Aasian voittokulkua naisten painonnoston osalta, sillä kultamitalit naisten sarjoissa voitti kaksi thaimaalaista, yksi taiwanilainen, neljä kiinalaista ja yksi pohjoiskorealainen.

Viimeisten 25 vuoden aikana on maailmalla nähty huikeita harppauksia eteenpäin naisten painonnostossa. Siinä missä aiemmin naisten painonnostolle saatettiin naureskella tai sitä saatettiin jopa paheksua, muodostavat naiset jo tärkeän osan painonnostossa. Vielä ei voida kuitenkaan puhua täysin tasa-arvoisesta tilanteesta, sillä usein miespuoliset painonnostajat saavat helpommin esimerkiksi sponsorisopimuksia naisiin verrattuna. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä seuraava neljännesvuosisata tuo tullessaan!

blacky