Onko painonnosto vaarallinen laji?

Onko painonnosto vaarallinen laji?

 

Yleisesti ottaen painonnostoa voidaan pitää erittäin turvallisena lajina. Tilastojen valossa esimerkiksi Jalkapallo, rugby, jääkiekko tai amerikkalainen pesäpallo ovat huomattavasti korkeamman riskin lajeja, sillä niissä joku saattaa vahingossa tai ehkä tahallisestikin vahingoittaa toista pelaajaa. Painonnostossa vain nostaja itse voi aiheuttaa itselleen vahinkoa, mutta onneksi niin tapahtuu vain hyvin harvoin.

Painonnostossa toki sattuu toisinaan onnettomuuksia, mutta riskit voi helposti minimoida ottamalla tietyt perusasiat huomioon. Ensimmäinen vinkki on pysyä maltillisena ja realistisena, vaikka voimat tuntuisivatkin kasvavan nopeasti. Oikeaa tekniikkaa on vaikea ylläpitää kun mukana on liikaa painoa. On todella tärkeää opetella rauhassa ensin oikea nostotekniikka, ja vasta sitten lisätä painoa pikkuhiljaa. Aivan aloittelija voi hyvin aloittaa tekniikan harjoittelemisen pelkällä tangolla ja harjoitella oikeaa nostoasentoa. Vähitellen tankoon voi lisätä painoa kummallekin puolelle, mutta maltti on tässä todella valttia.

Kuten missä tahansa muussa urheilulajissa, myös painonnostossa valmistelevat vaiheet ovat todella tärkeitä. Kunnollinen venyttely ja lämmittely auttavat paljon suorituksen onnistumisen kannalta. Mikäli on aiemmin loukkaantunut tai kärsii jostain vaivasta, saattaa ongelma vain pahentua, ellei noudata lääkärin tai fysioterapeutin antamia ohjeita toipumisajan osalta.

blacky